Hold tyvene væk med den rigtige belysning

25 februar 2021
Lotte Hindsberg

Har du et hus med have, som måske ligger lidt afsides, og er du nervøs for at få uvelkommen besøg af en tyv, kan du med fordel bruge tid på at se på din havebelysning. Tyve kan lide mørke, så masser af lys vil virke afskrækkende. Din have skal selvfølgelig ikke ligne et rent cirkus med lys i alle former og størrelser.

I stedet skal du placere havelamper på strategiske steder hvor det kan tænkes at tyven vil komme ind. F.eks. ved hoveddøren. Det har samtidig den fordel, at du nemmere kan komme hjem, når det er mørkt og hurtigt og nemt finde låsen. 

Tænk dig om inden du sætter havelamper

Mange husejere tænker sjældent over deres havebelysning og bruger enten de lamper der allerede er i og omkring huset eller vælger lamper, som de allerede kender istedet for at se kritisk på haven og vælge lamper der passer til haven. Du skal tænke på din have og dens belysning som du ville gøre i dine rum indendørs. 

Det betyder at du kan overveje at sætte spot på smukke træer, så de kan ses om aftenen og i den lange mørke vinter. Sæt lamper op ved steder som hoveddøren, postkassen og husnummer, som gør det nemt for folk at finde frem og rundt.

Andre steder hvor lyset blot skal virke hyggeligt, kan du vælge du vælge et mere diffust lys, som blot virker hyggeligt frem for skal oplyse.

Når du skal sætte lamperne til en stikkontakt, er det vigtigt at du vælger en udendørs stikkontakt. Har du ikke en sådan skal du kontakte en autoriseret elektriker og få en installeret. Alternativt kan du vælge havelamper der køre på batterier eller solceller. Du må ikke selv lave el og det anbefales ikke at du kører en ledning ind igennem et vindue. Heller ikke til julelys.